Hikaye Anlatıcılığı Nedir?
Hikaye anlatıcılığı (storytelling) da nedir? Son zamanlarda sıkça karşılaştığım – algıda seçicilik mi artık- bir kavramdı. Hikaye anlatmakta neydi? Hikaye anlatarak bir insanın hayatı nasıl değişebilir ki?
Bu yazıyı kaleme almamda etkili olan kitap şüphesiz Carmine Gallo’nun (https://bit.ly/3f8IG9P) kitabı:Hikaye Anlatıcısının Sırrı (https://amzn.to/3bK5zy7)
Birbirinden tanıdık isimlerin şu an oldukları konumlarda olmalarını sağlayan en büyük güç neydi?
Steve Jobs, Howard Schultz, Oprah Winfrey ve dahası.
Zenginlikleri mi? Markaları mı? Çok zeki olmaları mı?
Bunların hiçbiri değil!
Bir hikaye anlatıcısının yaptığı en iyi şeyi yapmaları: Hikaye Anlatıcılığı
Zorluklarla karşılaşmışlardı ve aldıkları dersleri paylaşmaya istekliydiler. Hayatlarında bocalamışlardı. Kimi evlatlık verilmiş, kimi babaannesine terk edilmiş kimi ise ne sağlık ne de iş sigortasına sahipti.
Onları hikaye anlatıcılığı ile bağdaştıran neydi?
Hayatlarında yaşadıkları olumsuzlukları gizlemek yerine bunları, insanlarla duygusal bir bağ kurma aracına dönüştürmeleri. İnsanların; kalplerine, inançlarına, düşüncelerine dokunarak onlara değer katmaları. Fikirlerimizi hikaye anlatıcılığı biçiminde satmak bugün her zamankinden daha önemli.
İnsan, ne kadar gelişse de atalarından miras kalan ateş başı;
- içi bilgelik dolu,
- aydınlatan,
🔸harekete geçiren,
🔸düşündüren, güldüren
ayrıca duygusal bağ kurduran hikayeleri dinlemeye hâlâ bayılıyor. Neden?
Çünkü hikaye anlatıcılığı bize, kendimizi başkasının gözünden görebilmeyi ve başkasının hayatında da olmuş diyebilmeyi sağlıyor. Yalnızlığı ortadan kaldırıyor. Yani insanlar kendilerini siz de görüyor.
😏Hangimiz sonu başarıyla bitmiş başarısızlık hikayelerini ağzı açık dinlemeyi sevmeyiz ki:)
Hikayeler sizinle dinleyicileriniz arasında bağ kuruyor. Hikaye anlatmak ya da hikaye anlatıcılığı gün geçtikçe popülerliğini arttırdı. Hatta hikaye anlatmak artık işverenlerin aradığı bir beceri oldu. Hikayelerin bir harekete ilham verecek, dikkatleri üzerinize toplayacak, motivasyon verecek ve ikna edecek gücü vardır. O ateş başları boşuna değil:)
Çünkü, hikayeler içerikle ilişki kurmamızı sağlar ve duygularımıza hitap eder. Bizi içine çeker ve daha fazlasını öğrenmek istememizi sağlar. Bu nedenle hikaye anlatıcılığı üzerine çok çalışmak gerekli.
Princeton Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Uri Hasson bu durum için ”Senkronize olmak” tanımını yapıyor. Yani bir şeyi tecrübe ettiğinizde ve onu anlattığınızda dinleyicilerinde sizinle aynı şeyleri hissetmesini sağlarsınız.(https://bit.ly/3wG4ZKb)
İçinizdeki ışığı neyin ateşlediğini bilin… ki dünyayı aydılatabilesiniz.
-Oprah Winfrey-
Hepimiz Hikaye Anlatıcısıyız
Nasıl yani? Takımı motive etmek için hikaye anlatırız. Öğrencileri eğitmek için hikaye anlatırız. Fikirlerimizi satmak için hikaye anlatırız. Anlattıktan sonraki sonuçları hiç gözlemlediniz mi? İşte çıkan bu harika sonuç, o dünyayı değiştirdiğinizi kanıtlıyor.
Hikaye anlatıcılığı türleri kitapta 5 kategoriye ayrılmış. Bunlar;
- İçimizdeki Ateşi Canlandıran Hikaye Anlatıcısı
- Eğiten Hikaye Anlatıcısı
- Basitleştiren Hikaye Anlatıcısı
- Motive Eden Hikaye Anlatıcısı
- Hareket Başlatan Hikaye Anlatıcısı
Kitapta her bir kategorinin kahramanı var.
Nasıl yaptıklarını, ne hissettiklerini, korkularını, mücadelelerini, bir marka olmanın ötesinde var olmalarını
kısaca nasıl adlarını çok duymamızı sağladıklarını onları dinleyince anlıyorsunuz.
Her kahramanın gerisinde bir mücadelenin ve fedakarlığın, kaybolan ve bulunan hayallerin hikayesi vardır. Eğer hayatınız bir kitap olsaydı ve siz de yazar olsaydınız, hikayenizin nasıl devam etmesini isterdiniz? Hepimizin anlatmaya değer bir hikayesi vardır ama sıklıkla hikayelerimizi anlatmak konusunda ya gönülsüz ya da korkak davranırız. Eğer paylaşacak hikayen olmadığına inanıyorsan, öyle bir hikaye bulamayacaksın diyor yazar. Bu nedenle olumsuz etiketlere dur demek sizin kaderinizi yeniden şekillendirecek olan an’dır.
Hikaye Anlatıcılığı Kitap
Carmine Gallo‘nun Hikaye Anlatıcısının Sırrı kitabı konuyu anlamanız için gayet etkili bir kitap. Dönüp dönüp tekrar okuyabileceğiz tarzda. Sonrasında bu alandaki videolar, yazılar ve pratiklerle kendinizi ilerletebilirsiniz.
Evet, Benim Bir Hikayem Var!
Kat Cole’nin deyişiyle: ” Geldiğim yerden kaçıyordum ama yaşlandıkça fark ettim ki beni biricik kılan şey aslında tam da kaçmaya çalıştığım yerdi.”
Kendine İyi Bak Güzel İnsan
Hikayeni çevrimiçi ortamlarda anlatmak istersen Linkedin tam sana göre olabilir.
Nasıl yapacağını link’e tıklayarak öğrenebilirsin.
Link: https://bit.ly/3yiyP87